flowers-left
hub-flowers

Što je pelenski osip?

hub-baby

Što je pelenski osip?

Pelenski osip jedna je od najčešćih kožnih tegoba u najranijoj dobi vašeg djeteta. Često se prepoznaje po laganom crvenilu u pelenskoj regiji koje obično ne zahvaća kožne nabore. Premda pelenski osip može biti bolan za vaše dijete, ova je pojava srećom rijetko ozbiljna.

Pelenski osip najčešće utječe na osjetljivu kožu vašeg djeteta u slučaju produljenog kontakta s mokraćom ili stolicom. Ovdje saznajte više o uzrocima pelenskog osipa.

Guza vašeg djeteta može imati crvene mrlje ili čitavo područje može biti crvene boje. Koža može izgledati upaljeno i toplo na dodir. U nastavku pročitajte više o uočavanju pelenskog osipa.

Ako vaše dijete pati od pelenskog osipa, upotrijebite Sudocrem zaštitnu kremu kako biste umirili i zaštitili nježnu bebinu kožu. Ipak, najbolji je način za suočavanje s pelenskim osipom sprječavanje njegove pojave.

U tome će vam pomoći ovi koraci:

 1. Što prije promijenite mokre ili uprljane pelene. Pelene manjih beba potrebno je promijeniti čak deset do dvanaest puta dnevno, a one većih beba najmanje šest do osam puta
 2. Temeljito očistite područje prekriveno pelenom pomoću čiste vode ili dječjih maramica, i to tako da brišete od naprijed prema otraga
 3. Položite dijete na ručnik i skinite pelenu na što dulje vrijeme i što češće kako bi koža bila u dodiru sa svježim zrakom
 4. Koristite zaštitne kreme ili masti koje stvaraju zaštitnu barijeru a ujedno i njeguju kožu kao što to radi Sudocrem Care & Protect
 5. Ako vaše dijete dobije pelenski osip, nanesite Sudocrem zaštitnu kremu koji umiruje, njeguje, štiti i pomaže kod crvenila i nadražene kože

Ako upotrebljavate kremu za liječenje pelenskog osipa, a osip vašeg djeteta je i dalje prisutan ili se razvije trajno crven, vlažan osip s bijelim ili crvenim prištićima koji se širi na pregibe kože, možda se razvila gljivična infekcija. Morati ćete upotrijebiti kremu protiv gljivica koju možete kupiti u ljekarni ili dobiti na liječnički recept. Zatražite savjet od svog farmaceuta ili zdravstvenog djelatnika.

U nekim slučajevima pelenski osip može potrajati ili biti povezan s drugim kožnim stanjima poput ekcema. Ako ste zabrinuti, obratite se svom liječniku ili zdravstvenim djelatniku.

Kako uočiti pelenski osip

hub-baby

Kako uočiti pelenski osip

Često možete brzo prepoznati pelenski osip tražeći ove pokazatelje:

• Lagano crvenilo u pelenskoj regiji (Obično ne zahvaća kožne nabore.)

• Guza i gornji dijelovi bedara djeteta mogu se zacrveniti i vlažiti

• Koža također može postati bolna,  i vruća na dodir

• Mogu se razviti i ograničeni dijelovi suhe perutave kože

• U najtežim slučajevima mogu se pojaviti mjehuri i prištići ispunjeni gnojem

Vrste pelenskog osipa

Nikki Khan, glavna primalja i savjetnica za Sudocrem, a ujedno i majka, objašnjava da premda pojave pelenskog osipa mogu izgledati isto, zapravo postoje tri glavne vrste osipa:

Normalan pelenski osip

Najčešći oblik pelenskog osipa javlja se u obliku crvene i upaljene kože, koja može izgledati i kao da se sjaji. Obično nastaje zbog povećane vlažnosti u pelenskom području i kontakta s kemijskim iritansima iz urina i stolice. Blagi pelenski osip trebao bi nestati nakon nekoliko dana tijekom kojih primjenjujete prethodno navedene korake, a katkad čak može nestati preko noći.

Gljivični pelenski osip

Za različite vrste pelenskog osipa potreban je različit pristup. Infekcija C. albicans prezentira se žarko crvenim plakovima koji obuhvaćaju i kožne nabore. Ovaj osip često je posljedica proljeva ili nedavne primjene antibiotika. Liječenje se sastoji od primjene kreme protiv gljivica koju nanesite u tanakom sloju. U slučaju bilo kakvih dvojbi obratite se liječniku ili zdravstvenom djelatniku.

Bakterijski pelenski osip

Bakterijski pelenski osip javlja se u obliku inficiranih prištića, a najvjerojatnije će dijete imati i vrućicu. Ovaj osip može se razviti iz normalnog pelenskog osipa kada dođe do oštećenja kože i razvoja infekcije zbog ulaska bakterija u oštećenu kožu. Za liječenje ove vrste pelenskog osipa možda će biti potrebna primjena antibiotika, stoga što prije upitajte svog liječnika opće prakse za savjete o postupanju i nadziranju bolesti.

Što izaziva pelenski osip?

hub-baby

Što izaziva pelenski osip?

Najčešći uzrok pelenskog osipa je upala bebine kože nakon dodira s kemijskim supstancama u mokraći ili stolici.

Pelenski osip često se razvija u slučaju nedovoljno čestog mijenjanja pelena ili ako vaše dijete ima proljev. Ipak, ako je koža vašeg djeteta posebno osjetljiva, pelenski osip može se javiti i kod čestog čišćenja područja pokrivenog pelenom.

Katkad pelenski osip može nastati zbog trenja između pelene i osjetljive kože vašeg djeteta ili ako ne isperete u potpunosti deterdžent iz platnenih pelena (pelena za višekratnu upotrebu).

Kada se pelenski osip najčešće javlja?

Vaše dijete može dobiti pelenski osip u bilo kojem trenutku, a razlozi za to mogu biti nejasni. To je posebno stoga što je koža nekih beba prirodno osjetljivija te one mogu biti sklonije razvoju ovog stanja.

Ipak, postoje određeni trenuci kada se pelenski osip naročito često javlja kod djece, a to su:

 • Tijekom izbijanja zubi
 • Kod prelaska s dojenja na hranjenje bočicom
 • Kada se vaše dijete ne osjeća dobro.

(Ako vaše dijete boluje od prehlade njegova stolica može biti mekana, a u tom je slučaju izglednija pojava pelenskog osipa.)

 • Nakon uzimanja antibiotika.

(Koji mogu djelovati na probavni sustav djeteta i uzrokovati proljev.)

 • Početak hranjenja krutom hranom
 • Spavanje tijekom čitave noći prvi put.

(U tom slučaju pelena se mijenja rjeđe.)

 • Pijenje kravljeg mlijeka prvi put.

Smirivanje pelenskog osipa

hub-baby

Smirivanje pelenskog osipa

Ako je djetetova koža u području pokrivenom pelenom upaljena, crvena i topla na dodir, vaše dijete možda ima pelenski osip.

Slijedite korake u nastavku da biste ublažili pelenski osip.

 1. Promijenite djetetovu pelenu svaki put kad se smoči ili uprlja
 2. Vrlo je važno zaustaviti nadraživanje osjetljive bebine kože djelovanjem kemijskih supstanci u mokraći i stolici
 3. Skinite djetetovu pelenu na što dulje vrijeme kako bi bebina koža bila na svježem zraku
 4. Pazite da je pelena vašeg djeteta odgovarajuće veličine i da ne izaziva trenje ili trljanje
 5. Izbjegavajte upotrebu sapuna, deterdženata ili kupki koje bi mogle nadražiti kožu vašeg djeteta
 6. Očistite i osušite bebinu kožu prije upotrebe nove, čiste i suhe pelene
 7. Na područje koje pokrivaju pelene nanijeti zaštitnu kremu 3-5 puta dnevno, ili po potrebi.

Sudocrem® štiti, smiruje i pomaže kod crvene i ranjive kože uključujući pelensko područje i druga mjesta s ispucanom i nadraženom kožom. Poseban hipoalergeni sastav čini Sudocrem jedinstvenim proizvodom koji štiti i smiruje crvenu i ranjivu kožu, te je učinkovit u smirivanju drugih stanja kože, uključujući ispucanu i nadraženu kožu.

Sprječavanje pelenskog osipa

hub-baby

Sprječavanje pelenskog osipa

Slijedite ove savjete da biste spriječili nastanak pelenskog osipa:

1. Što prije promijenite prljavu pelenu vašeg djeteta kako bi koža čim kraće bila izložena iritnsima iz urina i stolice

2. Pažljivo operite pelensko područje toplom vodom i pamučnom blazinicom te nježno tapkajte dok se koža ne posuši

3. Ostavite djetetovu guzu izloženu zraku kada god je to moguće

4. Nanesite Sudocrem Care & Protect kod svakog mijenjanja pelena za stvaranje zaštitne barijere i njegu nježne bebine kože

Pelenski osip može se pojaviti usprkos vašem trudu i vrlo je čest kod malih beba. Ovdje pročitajte više o liječenju pelenskog osipa ovdje.