Kako umiriti nadraženu dječju kožu?
Pripremili smo vam najbolje savjete!

Nema ništa ljepše od izgleda i mirisa nježne bebine kože. Ali istodobno vrlo je važno kako se brinemo o koži – kako možemo spriječiti osipe, brinuti se o ogrebotinama, smiriti iritacije ili ublažiti iznenadne ekceme. Kao što se brinemo o djetetu „iznutra“ – pravilnom prehranom, primjerenom hidracijom i dovoljno sati provedenih na svježem zraku – za dječju (ali i vašu!) sreću, zdravlje i zadovoljstvo bitna je i briga izvana o koži.

Međutim, katkad smo suočeni s ekcemom. Ekcem, poznatiji i kao dermatitis, specifično je stanje s kojim se suočava suha kože. Ekcemi znaju uvelike varirati od osobe do osobe. U blažim slučajevima koža zna biti crvena, suha i ljuskava, što često dovodi do svrbeža. Može se reći da ekcem ne diskriminira, jednako je prisutan i kod beba, mladih kao i odraslih osoba, no primijećeno je da se sve češće javlja kod djece.

Pojava crvenila, boli ili pelenskog osipa mogu postati još veća smetnja kako vrijeme postaje toplije. Često se zna dogoditi da svrbež postane nepodnošljiv i praćen groznom boli, a mališani se ne znaju drukčije izraziti nego neutješnim plakanjem.

1. Nemojte češkati kožu!

Da, da… znamo da je lakše reći nego učiniti. Čak si i odrasli često ne mogu pomoći pa kako onda spriječiti dijete da se ne češka? Češkanje je jedan od glavnih uzroka crvenila i iritacije kože, a oštećuje kožu daleko više od samog ekcema. Reći „nemoj se grebati“ je kao da kažete „nemoj pojesti taj komad torte“. Čim kažete NE, to će biti sve o čemu će vaše dijete, ili vi, razmišljati. Srećom, male bebe ne mogu se ogrebati ako im redovito podrezujemo noktiće. Stoga držite noktiće kratkima i pokušajte mališanima skrenuti pozornost.

2. Nanesite umirujuću njegu kao dio svoje svakodnevne rutine.

Vrlo je važno imati redovitu rutinu njege kože tako da vaše dijete zna da je njega nešto što se događa baš svakog dana te je očekuje i veseli joj se. Slobodno nanesite Sudocrem® i na sebe (čak i ako nemate problema s kožom, važno ju je redovito njegovati), kako bi beba stekla dojam da je to nešto posve normalno. I ne zaboravite cijeli proces učiniti zabavnim za svojeg mališana... Primjerice, napravite smajliće od kreme na bebinoj koži!

3. Razmislite o tome koji su okidači svrbeža.

Postoje određene stvari koje dodatno mogu pogoršati stanje kože suhe kože i svrbež: vruće kupke, određeni sapuni, promjene temperature, odjeća, pregrijavanje i znojenje. Načelom pokušaja i pogrešaka naučit ćete koji su okidači na bebinoj koži, a zatim ih možete pokušati izbjeći.

Osim održavanja noktiju kratkima, i ove tehnike vam mogu pomoći:

  • Neka odjeća bude mekana i nježna kako ne bi izazvala dodatnu iritaciju.
  • Držite kremu u hladnjaku tako da je hladna i umirujuća kad je nanesete.
  • Kad osjete poriv za grebanjem, dajte mališanima igračku s kojom se mogu igrati.

Ako znate nekoga tko ima ekceme, sigurno ste svjesni koliko je važno pokušati i održati kožu nahranjenom i smirenom. U ovom vam je slučaju Sudocrem® odličan saveznik – ima nježno djelovanje koje može olakšati svrbež i nadraženu kožu uzrokovanu ekcemom. Aktivni sastojci održavaju prirodnu vlagu kože i rade na održavanju kože zdravom, mekom i podatnom.

Kad ste vani – u gradu ili u prirodi – obavezno ponesite sa sobom malo pakiranje Sudocrema® od 60 grama. Ova svestrana kremica lako će stati u svaku torbicu i biti spremna za brzinsko umirenje vaše ili bebine kože.