Ekcemi

Ekcem, poznat i kao dermatitis, jest stanje izrazite suhoće kože. Bolest se uvelike razlikuje od osobe do osobe. U blagim slučajevima ekcema koža je crvena, suha i ljušti se. Suhoća kože može dovesti do svrbeža na zahvaćenom području. U težim slučajevima mogu se pojaviti gnojni mjehurići, kraste i krvarenje. Ekcemi se javljaju kod ljudi svih dobi, no posebno su česti kod djece.

Prema Nacionalnom udruženju za liječenje ekcema: “U Ujedinjenom Kraljevstvu od ekcema boluje jedno od pet djece i jedna od dvanaest odraslih osoba.”

Ako poznajete osobu koja boluje od ekcema, možda ste već svjesni važnosti održavanja kože mekom i podatnom.

Sudocrem štiti, smiruje i pomaže u obnovi kože.

 

Ozebline

Ozebline su male otekline na koži koje obično nastaju kao reakcija na niske temperature. Često se javljaju na nožnim prstima, prstima ruku, petama, ušima i nosu. Ozebline mogu biti neugodne, no moguće ih je spriječiti.

Najbolji način za sprječavanje ozeblina jest ograničiti izlaganje udova hladnoći.

 

Rane od pritiska

Dekubitus, poznat i kao rane od ležanja ili rane od pritiska, nastaje zbog produljenog pritiska na područje kože. Pritisak remeti normalan protok krvi, a područje kože pod pritiskom biva lišeno kisika pa počinje njegovo oštećenje.

Da biste spriječili nastanak rana od pritiska, često mijenjajte položaj osobe ili upotrijebite posebnu opremu (jastuke, madrace itd.) da biste zaštitili tijelo. Ako osjećaj neugode ili vidljivi simptomi potraju, obratite se svom liječniku što je prije moguće.