Što je pelenski osip?

Pelenski osip jedna je od najčešćih kožnih tegoba u najranijoj dobi vašeg djeteta. Često se prepoznaje po laganom crvenilu u pelenskoj regiji koje obično ne zahvaća kožne nabore. Premda pelenski osip može biti bolan za vaše dijete, ova je pojava srećom rijetko ozbiljna.

Pelenski osip najčešće utječe na osjetljivu kožu vašeg djeteta u slučaju produljenog kontakta s mokraćom ili stolicom. Ovdje saznajte više o uzrocima pelenskog osipa.

Guza vašeg djeteta može imati crvene mrlje ili čitavo područje može biti crvene boje. Koža može izgledati upaljeno i toplo na dodir. U nastavku pročitajte više o uočavanju pelenskog osipa. 

Ako vaše dijete pati od pelenskog osipa, upotrijebite Sudocrem® zaštitnu kremu kako biste umirili i zaštitili nježnu bebinu kožu. Ipak, najbolji je način za suočavanje s pelenskim osipom sprječavanje njegove pojave.

 

U tome će vam pomoći ovi koraci:

  1. Što prije promijenite mokre ili uprljane pelene. Pelene manjih beba potrebno je promijeniti čak deset do dvanaest puta dnevno, a one većih beba najmanje šest do osam puta
  2. Temeljito očistite područje prekriveno pelenom pomoću čiste vode ili dječjih maramica, i to tako da brišete od naprijed prema otraga
  3. Položite dijete na ručnik i skinite pelenu na što dulje vrijeme i što češće kako bi koža bila u dodiru sa svježim zrakom
  4. Koristite Sudocrem® zaštitnu kremu kod svakog mijenjanja pelene koja stvara zaštitnu barijeru a ujedno i njeguje nježnu bebinu kožu
  5. Ako vaše dijete dobije pelenski osip, nanesite Sudocrem® zaštitnu kremu koja umiruje, njeguje, štiti i pomaže kod crvenila i nadražene kože.

 

Ako upotrebljavate kremu za liječenje pelenskog osipa, a osip vašeg djeteta je i dalje prisutan ili se razvije trajno crven, vlažan osip s bijelim ili crvenim prištićima koji se širi na pregibe kože, možda se razvila gljivična infekcija. Morati ćete upotrijebiti kremu protiv gljivica koju možete kupiti u ljekarni ili dobiti na liječnički recept. Zatražite savjet od svog farmaceuta ili zdravstvenog djelatnika.

U nekim slučajevima pelenski osip može potrajati ili biti povezan s drugim kožnim stanjima poput ekcema. Ako ste zabrinuti, obratite se svom liječniku ili zdravstvenim djelatniku.