Kako uočiti pelenski osip

Često možete brzo prepoznati pelenski osip tražeći ove pokazatelje:

  • Lagano crvenilo u pelenskoj regiji (Obično ne zahvaća kožne nabore.)
  • Guza i gornji dijelovi bedara djeteta mogu se zacrveniti i vlažiti
  • Koža također može postati bolna, i vruća na dodir
  • Mogu se razviti i ograničeni dijelovi suhe perutave kože
  • U najtežim slučajevima mogu se pojaviti mjehuri i prištići ispunjeni gnojem.

 

Vrste pelenskog osipa

Nikki Khan, glavna primalja i savjetnica za Sudocrem®, a ujedno i majka, objašnjava da premda pojave pelenskog osipa mogu izgledati isto, zapravo postoje tri glavne vrste osipa:

 

Normalan pelenski osip

Najčešći oblik pelenskog osipa javlja se u obliku crvene i upaljene kože, koja može izgledati i kao da se sjaji. Obično nastaje zbog povećane vlažnosti u pelenskom području i kontakta s kemijskim iritansima iz urina i stolice. Blagi pelenski osip trebao bi nestati nakon nekoliko dana tijekom kojih primjenjujete prethodno navedene korake, a katkad čak može nestati preko noći.

 

Gljivični pelenski osip

Za različite vrste pelenskog osipa potreban je različit pristup. Infekcija C. albicans prezentira se žarko crvenim plakovima koji obuhvaćaju i kožne nabore. Ovaj osip često je posljedica proljeva ili nedavne primjene antibiotika. Liječenje se sastoji od primjene kreme protiv gljivica koju nanesite u tanakom sloju. U slučaju bilo kakvih dvojbi obratite se liječniku ili zdravstvenom djelatniku.

 

Bakterijski pelenski osip

Bakterijski pelenski osip javlja se u obliku inficiranih prištića, a najvjerojatnije će dijete imati i vrućicu. Ovaj osip može se razviti iz normalnog pelenskog osipa kada dođe do oštećenja kože i razvoja infekcije zbog ulaska bakterija u oštećenu kožu. Za liječenje ove vrste pelenskog osipa možda će biti potrebna primjena antibiotika, stoga što prije upitajte svog liječnika opće prakse za savjete o postupanju i nadziranju bolesti.